Stadgenoot: extra woningen verkopen in wijken met veel sociale huurwoningen

15.11.2018
Image

In Amsterdamse wijken met een hoge sociale woningdichtheid moeten corporaties de kans krijgen extra huurwoningen te verkopen. Dat zegt Stadgenoot-bestuurder Marien de Langen donderdag in een interview in de Telegraaf. Stadgenoot denkt daarbij aan woningverkopen op de Oostelijke Eilanden en in de Nieuwmarktbuurt.

"We hebben nog steeds wijken in de stad met een hele hoge sociale woningdichtheid. Het is helemaal niet zo gek om daar nog wat extra te verkopen", aldus De Langen. Woningverkopen zijn volgens hem nodig om broodnodige nieuwe woningen te kunnen bouwen. Bij de verkoop van een sociale huurwoning van bijna 300.000 euro kunnen direct bijna twee nieuwe woningen worden gebouwd. Mocht een corporatie vervolgens extra leningen kunnen afsluiten, dan kan de omvang van de nieuwbouw nog verder stijgen. Bovendien kan verkoop de uitstroom uit de sociale sector bevorderen."

De oproep van De Langen om binnen de Ring sociale huur te verkopen komt aan de vooravond van onderhandelingen met de gemeente over nieuwe prestatieafspraken. Het huidige gemeentebestuur is mordicus tegen afname van de sociale woningvoorraad. Eerder liet Hester van Buren, bestuurder van Rochdale, ook al weten voorstander te zijn van woningverkopen in wijken met veel sociale huur.