Stadgenoot bouwt 130 sociale huurwoningen in Elzenhagen, Amsterdam Noord

22.11.2018
Image

Het startschot is gegeven voor de bouw van Noordeinde, een appartementencomplex met 130 sociale huurwoningen tussen de G.J. Scheurleerweg en de B. Merkelbachsingel in de wijk Elzenhagen, Amsterdam Noord. De oplevering is gepland in het tweede kwartaal van 2020. Het programma bestaat uit 67 woningen met twee kamers, 45 met drie kamers en 18 met vijf kamers. De woningen zijn bestemd voor verschillende doelgroepen: jongeren, senioren en gezinnen. De woningen worden aardgasloos en krijgen zonnepanelen. Alle woningen hebben energielabel A. Er worden 35 parkeerplaatsen aangelegd. Dat moet voldoende Stadgenoot zijn, gezien de locatie pal naast de eindhalte van de Noordzuidlijn.

Het plan heeft een lange voorgeschiedenis. Zo’n 10 jaar geleden lagen er al plannen voor deze plek van het consortium CZAN (Centrale Zone Amsterdam Noord). Toen was hoogbouw het idee. Er zou een woontoren komen, met koop- en sociale huurwoningen. Door de crisis heeft de planvorming lange tijd stil gelegen. Vervolgens is het plan aangepast. Het gebouw krijgt een ontwerp dat in hoogte verspringt. Bij de Scheurleerweg is het gebouw 3 bouwlagen hoog. Daar komen maisonnettes voor gezinnen, met tuintjes voor en achter. Naar de punt toe loopt het gebouw op tot acht bouwlagen. Daar komt de onderdoorgang naar het binnenterrein.

Donald Nekeman is de naamgever van het complex. Hij won de prijsvraag die Stadgenoot had uitgeschreven voor de beste naam voor het complex.