Spaarndammerhart ook winnaar Abe Bonnema Architectuurprijs 2021

13.12.2021
Image

Architecten Mike Korth, Gus Tielens en Marcel Lok hebben de Abe Bonnema Architectuurprijs 2021 gewonnen voor hun project Spaarndammerhart in Amsterdam. Zij ontvangen hiervoor een bedrag van 50.000 euro.

Met project Spaarndammerhart is, aldus de jury, het stedelijk weefsel in het monumentale deel van de Spaarndammerbuurt in Amsterdam weer in ere hersteld. “Het project geeft de Krommeniestraat, een straat die in de zeventiger jaren grotendeels is verdwenen ten behoeve van de bouw van de Spaarndammerschool, twee volwaardige straatwanden terug en voegt aan de buurt een openbaar hof, een collectieve tuin en een doorgaande route toe die aansluit op de stedenbouwkundige structuur van de Spaarndammerbuurt.”

Er waren vijf gebouwen genomineerd. De jury verkoos Spaardammerhart boven woningcomplex Pontsteiger van Arons en Gelauff Architecten. Vorige week werd het Spaarndammerhart ook al bekroond met de Zuiderkerkprijs. Het woningbouwproject van Heijmans Vastgoed/Eigen Haard bevat 36 hofwoningen en herenhuizen (koop), 20 vrijesectorhuurwoningen en 24 sociale huurwoningen.