SP verlangt strengere controles op groeiend B&B-aanbod

13.07.17
SP verlangt strengere controles op groeiend B&B-aanbod

De SP wil dat er meer gemeentelijke controles komen op verhuur van slaapplekken aan toeristen in B&B-voorzieningen. Ook wil de SP dat het stadsbestuur een plan gaat maken voor een maximum aantal B&B's in de stad.

“B&B's lijken steeds populairder te worden. Het gevolg is nog meer drukte in de stad en een risico op het verkeerd gebruik van woonruimte. Ik wil dat het stadbestuur hier wat aan gaat doen, om de leefbaarheid van onze stad te beschermen”, aldus raadslid Erik Flentge. Onder bepaalde voorwaarden is het op dit moment toegestaan een B&B te beginnen in huis. Eén van de voorwaarden is dat de verhuurder in het huis moet wonen. Het maximale oppervlak van het huis dat verhuurd mag worden is 40 procent van de woning. Ook moet er toeristenbelasting worden betaald. De afgelopen jaren wordt steeds meer gehandhaafd op illegale vakantieverhuur, waarbij mensen hun hele huis aan toeristen verhuren. De SP heeft de indruk dat daardoor een verschuiving gaande is van vakantieverhuur naar verhuur als reguliere B&B.

De SP stelt voor een half miljoen euro uit te trekken voor handhaving op de regels. “Als een eigenaar van een woning op papier een B&B begint, maar in de praktijk het hele huis permanent aan toeristen verhuurt, dan ben je een huisjesmelker die de regels overtreedt. Ik wil meer mankracht om zulke types aan te pakken. Maar ik wil verder gaan, want de regels zijn nu zo ruim dat iedereen die zich aan de regels houdt een B&B kan beginnen. Dat zijn in potentie heel veel huizen, dus het lijkt me goed als de gemeente uitzoekt hoe groot die sector maximaal zou moeten zijn, en daar beleid voor gaat maken.”

Trefwoorden:

NUL20 nieuws

Laatste nummer

AEDES NIEUWS