Overslaan en naar de inhoud gaan

'Sociaal Manifest' moet van Oostenburg een inclusieve buurt maken

Image

Op initiatief van woningcorporatie Stadgenoot, Amsterdam en Syntrus Achmea hebben eigenaren en sociaal partners een ‘sociaal manifest’ ondertekend. Doel is "een wijk te creëren ‘die voor iedereen open en toegankelijk is en ruimte biedt aan ieders leefstijl en behoeften".

Oostenburg, een van de drie oostelijke eilanden tussen het IJ en de Amsterdamse grachtengordel, is recent herontwikkeld van een industrie- in een woongebied. Stadgenoot is de gebiedsontwikkelaar van het terrein en ontwikkelt, vaak samen met Syntrus, ook initiatieven om de levendigheid in de nieuwe woonwijk te vergroten. De woningcorporatie realiseert er zelf zo'n 500 huurwoningen. De andere grote verhuurder in de wijk is Syntrus Achmea. In totaal komen er ruim 1.800 woningen, waarvan 20 procent sociale huur en 6 procent middensegment. De rest is vrijesector huur en koop. 

De ondertekenaars van het manifest hebben vijf ambities geformuleerd voor Oostenburg. Zo moet de nieuwe wijk aan alle bewoners en bezoekers kansen bieden. Bijvoorbeeld via laagdrempelige stage-, en werkplekken op het gebied van beheer en onderhoud, zorg aan huis en andere dienstverlenende beroepen. Daarnaast krijgen ondernemers die ambacht hoog in het vaandel hebben staan, pop-ups en/of sociale ondernemers bij gelijke geschiktheid voorrang.