Overslaan en naar de inhoud gaan

Snelheidsverlaging geeft bouwers in Noord-Holland weinig extra stikstofruimte

Image

In Noord-Holland kunnen bouwers vanaf 24 maart weer vergunningen aanvragen voor woningbouwprojecten die stikstofneerslag veroorzaken. Dat komt door de snelheidsverlaging naar 100 kilometer per uur overdag. Maar de provincie zegt er gelijk bij dat dit niet veel extra ruimte oplevert, omdat op de meeste wegen in de Metropoolregio Amsterdam al 100 km werd gereden.
Landelijk is besloten dat de stikstofruimte wordt verdeeld met het principe ‘wie het eerst komt, wie het eerst maalt’. Daarom moeten vergunningen die door gemeenten eerder zijn aangevraagd, opnieuw worden gestuurd. Zogeheten woondealprojecten krijgen daarbij voorrang. Daarbij horen in Noord-Holland de woningbouwprojecten in de Metropoolregio Amsterdam.

Sinds 23 maart bestaat er een nieuw landelijk stikstofregistratiesysteem waarin de neerslag die niet op natuur neerkomt per natuurgebied wordt geregistreerd. 30 procent mag niet meer worden gebruikt en komt daardoor ten goede aan de natuur. De overige 70 procent mag worden ingezet voor woningbouw en een aantal wegenprojecten van het Rijk.
Gedeputeerde Esther Rommel (Natuur en Landschap): “Hoewel bouwers de laatste maanden hebben gezocht naar manieren om woningen te bouwen zonder teveel stikstofneerslag, lukt het maar weinigen projecten van de grond te krijgen. Voor de bouw van klimaatneutrale woningen slaat er vaak tijdelijk meer stikstofneerslag neer dan is toegestaan, maar zorgt het uiteindelijk na oplevering voor een vermindering van stikstofneerslag door bijvoorbeeld het gebruik van een warmtepomp. Daarom is het heel goed dat zij stikstofruimte kunnen gebruiken die op deze manier vrijkomt.”