Sloop/nieuwbouw in Kleine Die Amsterdam-Noord

28.09.2020
Image

Ymere gaat nieuwbouw plegen in de Kleine Die in Amsterdam-Noord. De bestaande huurwoningen zijn volgens de corporatie zo slecht, dat renovatie niet meer mogelijk is. Voor alle bewoners is er een terugkeergarantie naar een nieuwe woning in de wijk, die past bij huishoudgrootte en inkomen.

De afgelopen jaren heeft Ymere intensief onderzoek gedaan naar de mogelijkheden om de bestaande sociale huurwoningen grondig te renoveren. Daaruit is gebleken dat de fundering van de zeventig jaar oude woningen erg slecht is. “De woningen zijn letterlijk op”, zo verklaart regiomanager Chris Pettersson. “Met een grondige renovatie zijn niet de toekomstbestendige woningen te maken die huurders na zo’n grote ingreep verwachten.”
Sloop is tegen het zere been van de bewoners. Zij maken uit angst voor hogere woonlasten en verlies aan sociale samenhang al jarenlang bezwaar tegen mogelijke nieuwbouwplannen. Ymere erkent dat de besluitvorming over de toekomst van de Kleine Die lang heeft geduurd. “We hebben bewoners te lang in onzekerheid gelaten. Dat is niet goed. En daar hebben we hen onze excuses voor aangeboden”, aldus Pettersson.

Eén van de uitgangspunten is dat de woningcorporatie meer sociale huurwoningen gaat terugbouwen. Naast eengezinswoningen, worden er appartementen gerealiseerd. Bewoners uit de Kleine Die kunnen dan naar een nieuwe, eventueel gelijkvloerse, sociale huurwoning verhuizen. En er komt woonruimte beschikbaar voor nieuwe huurders.