Overslaan en naar de inhoud gaan

SEBA ontevreden over aanpassing erfpachtplannen

Image

Stichting Erfpachtersbelang Amsterdam blijft ontevreden over de plannen van Amsterdam voor eeuwigdurende erfpacht. De aanpassingen zijn echt onvoldoende, zo laat voorzitter Koen de Lange weten.

Hij neemt geen genoegen met een hogere korting. “Dit plan moet van tafel”, aldus De Lange. Hij vindt dat wethouder Van der Burg van Grondzaken ‘met een pennenstreek alle erfpachtrechten eeuwigdurend moet maken’, zonder dat sprake is van een financiële afrekening. Ook moet de buurtstraatquote verdwijnen. De gewildheid van en locatie zit volgens hem al in de WOZ-waarde.

SEBA houdt de mogelijkheid open via een referendum het nieuwe besluit over de erfpachtherziening tegen te houden. Eerder al haalde de stichting de benodigde handtekeningen op om een referendum te houden. Verder overweegt De Lange zich aan te sluiten bij een groep boze erfpachters in stadsdeel Zuid. Zij willen met een Erfpachtpartij meedoen aan de komende gemeenteraadsverkiezingen. Om de bezwaren tegen de erfpachtplannen kracht bij te zetten, houdt SEBA op 20 mei om 14.00 uur een protestmanifestatie bij de Stopera.

In het aangepaste plan van VVD, D66 en SP krijgen woningeigenaren die overstappen op eeuwigdurende erfpacht een extra premie van 25 procent. De buurtstraatquote is afgetopt op maximaal 49 procent en de bedenktijd wordt met drie jaar verlengd.

Trefwoorden