'Ruim 80 procent van erfpachters doet aanvraag voor overstap naar eeuwigdurend'

03.01.2020
Image

Ruim tachtig procent van de Amsterdamse erfpachters heeft tot en met de eerste twee dagen in het nieuwe jaar een aanvraag ingediend om over te stappen naar eeuwigdurende erfpacht, zo meldt verantwoordelijk wethouder Marieke van Doorninck van Grondzaken vrijdag. Zij spreekt 'van een succes'.

In totaal 158.500 koopwoningen in Amsterdam komen in aanmerking voor de overstapregeling. Voor minstens 132.000 adressen is inmiddels een overstapaanvraag gedaan. Of heeft de eigenaar een aanvraagdatum geregistreerd. Alleen al in de laatste twee weken van 2019 deden zo'n dertigduizend Amsterdammers een aanvraag. De wethouder verwacht dat het aantal overstappers de komende dagen nog verder zal toenemen. Tot en met 7 januari kunnen zij tegen gunstige voorwaarden de overstap maken naar eeuwigdurende erfpacht.

Vlak voor Oudjaar besloot Van Doorninck vanwege technische problemen met het Overstapportaal de regeling met zeven dagen te verlengen. Iedere Amsterdammer met een huis op grond in erfpacht kan nog tot en met 7 januari een aanvraag doen. Daarna blijft een overstap mogelijk, maar dan gelden aanmerkelijk minder gunstige voorwaarden.