Ru Paré Community wint Amsterdamse Architectuurprijs 2018

15.04.18
Ru Paré Community wint Amsterdamse Architectuurprijs 2018
De winnaar van de Amsterdamse Architectuur Prijs - de Gouden A.A.P. 2018 - is Ru Paré Community, een wijkgebouw ontworpen door BETA office in opdracht van Stichting Samenwonen - Samenleven. Het gebouw staat in Overtoomse Veld, Nieuw-West. Het gaat om een transformatieproject.
 
De Ru Paré Community staat op de plek van de voormalige Ru Paréschool, die in 2000 bekend stond als de slechtste basisschool van Nederland. De voormalige school wordt door BETA office getransformeerd tot huiskamer van de wijk. De entree van het gebouw is verplaatst naar de gymzaal waardoor deze als foyer dient. Een bijzonder aspect van deze toegang zijn de vier enorme overheaddeuren. Met mooi weer kunnen deze helemaal geopend worden waardoor binnen en buiten in elkaar overlopen. Het balkon verandert op deze manier in een podium met uitzicht op de wijk. Daarnaast is er een vide in de gymzaal toegevoegd die plaats biedt aan vijf gethematiseerde glastuinbouwkassen.
In de Ru Paré Community kunnen bewoners onder andere computerles en belastingadvies krijgen of bijvoorbeeld hun talen bijspijkeren. In ruil hiervoor moeten zij iets terug doen voor de buurt. Ook de bedrijven die in het gebouw gevestigd zijn, moeten jaarlijks kunnen aantonen wat zij betekenen voor de wijk. BETA office werkte voor de herontwikkeling samen met met elisabeth boersma planB. Urban & social strategies en Dijk&co landschapsarchitectuur.
De hele transformatie mocht niet meer dan zes ton kosten, waarvan de helft aan achterstallig onderhoud moest worden besteed. Niet voor niets heeft Ru Paré Community eerder al de NRP Gulden Feniks 2017 gewonnen in de categorie low budget high impact.  

IJhal

Sinds vier jaar bekroont Arcam gelijktijdig met de Gouden A.A.P. ook een project die door een publieksjury wordt vastgesteld. Deze jury koos voor de IJhal, de uitbreiding van het Centraal Station, ontworpen door Wiel Arets Architects in opdracht van NS Stations. Wiel Arets Architects heeft hier in opdracht van NS Stations een voetgangerspassage ontworpen waarin beweging centraal staat. De IJhal straalt luxe en grandeur uit, aldus de publiekjury. Het is een verrijking van Amsterdam en een cadeautje voor alle Amsterdammers en de vele toeristen. 
 
Meer info, foto's en juryrapporten op de site van Arcam

NUL20 nieuws

Laatste nummer

AEDES NIEUWS