Overslaan en naar de inhoud gaan

Rechter tikt Rochdale op de vingers vanwege hoge administratiekosten

Image

Woningcorporatie Rochdale moet van de rechtbank twee Amsterdamse huurders 186,50 euro terugbetalen. Dit bedrag werd onterecht in rekening gebracht bij het afsluiten van de huurovereenkomst. De administratiekosten bedroegen bij het afsluiten van het huurcontract 200 euro. De huurders maakten bezwaar tegen deze kosten; enkel de 13,50 euro voor een naambordje vinden zij acceptabel. De rechter gaf hen daarin gelijk. De Woonbond vindt het een slechte zaak dat een grote professionele verhuurder als Rochdale onterecht contractkosten rekent bij huurders. 

Rochdale heeft volgens de rechter niet aannemelijk kunnen maken wat het voor die 200 euro doet. Volgens de woningcorporatie ging het om kosten voor het verhuurklaar maken van de woning. Zoals het vervangen van sloten uit veiligheidsoverwegingen en witten van  muren en plafonds. Volgens de rechtbank zijn dat geen 'prestaties waarbij de huurder is gebaat', maar hoort het bij de normale taak van een verhuurder om bij aanvang de woning in goede staat en vrij van gebreken op te leveren. 
Naast de administratiekosten krijgen de twee huurders ook de incassokosten en de wettelijke rente tot op de dag van terugbetaling terug. Verder moet de woningcorporatie de proceskosten, 630 euro, betalen.