Overslaan en naar de inhoud gaan

Rechtbank zet streep door gemeentelijk warmteplan voor Sluisbuurt

Image

Warmtepompen op zonnestroom en windenergie kunnen wel degelijk een alternatief vormen voor een aansluiting op het warmtenet. Zo heeft de bestuursrechter uitgemaakt na een jarenlange juridische procedure van Amsterdam Fossielvrij tegen de gemeente Amsterdam. De gemeente mag niet op eigen houtje afwijken van het Bouwbesluit.

De gemeente wil alle huizen en gebouwen in de toekomstige nieuwbouwwijk Sluisbuurt in Amsterdam-Oost aansluiten op een warmtenet. De warmte is afkomstig van afvalverbranding, aardgas en straks ook biomassa. Ontheffing van de aansluitplicht is mogelijk, maar zonnepanelen mochten tot grote verontwaardiging van Amsterdam Fossielvrij daarbij niet worden meegerekend. In de winterperiode is volgens de gemeente onvoldoende zonnestroom beschikbaar. De gemeente doet dit volgens Fossielvrij om voldoende warmteaansluitingen te garanderen voor Westpoort Warmte, een gezamenlijk bedrijf van de gemeente Amsterdam en Vattenfall.

De bestuursrechter meent dat de Amsterdamse interpretatie van de aansluitplicht in strijd is met het Bouwbesluit. De gemeente mag niet op eigen houtje de rekenregels veranderen. Het warmteplan voor de toekomstige Sluisbuurt moet daarom alsnog worden aangepast. Dat is volgens Fossielvrij goed nieuws voor alle bouwers die aan de slag willen met andere vormen van energieopwekking. Deze uitspraak betekent, aldus Fossielvrij, ook dat alle toekomstige warmteplannen met een dergelijke interpretatie van de aansluitplicht ongeldig kunnen worden verklaard.
“We moeten kritischer kijken naar de rol van energiemonopolisten en de gevestigde belangen die de energietransitie in de weg staan. De uitspraak laat vooral zien dat vervlechting tussen (lokale) overheid en de fossiele industrie niet langer houdbaar is”, aldus Fossielvrij in een schriftelijke verklaring. In 2018 waarschuwden zij de gemeenteraad al, dat het Warmteplan Sluisbuurt juridisch ondeugdelijk was.

Wethouder van Doorninck (GroenLinks) laat weten de uitspraak te bestuderen. Mogelijk gaan Amsterdam en Vattenfall tegen de uitspraak in beroep bij de Raad van State.