Overslaan en naar de inhoud gaan

Rechtbank bevestigt forse boete voor illegale bed & breakfast-verhuur

Image

Illegale B&B-verhuur kan een hoop geld kosten. Amsterdam heeft een woningeigenaar terecht een boete van 20.500 euro en een last onder dwangsom van 50.000 euro opgelegd, zo oordeelde recent de rechtbank in een zaak die voortsleepte sinds augustus 2018. Destijds constateerden toezichthouders dat op twee van de vijf bouwlagen afsluitbare logiesverblijven met acht slaapplaatsen werden geëxploiteerd.
De woningeigenaar betwistte in zijn verweer niet dat hij zijn woning (gedeeltelijk) aan toeristen verhuurde. Maar wel dat er sprake was van woningonttrekking. Hij had de woning als hoofdverblijf en stond daar ook ingeschreven.
De rechter stelde echter vast dat hij met de verhuur aan meer dan vier personen één van de voorwaarden voor B&B-verhuur had overtreden. Het was zijn eigen verantwoordelijkheid om zich als professioneel verhuurder op de hoogte te stellen van de geldende regelgeving. Zijn beroep werd afgewezen.

In 2019 legde Amsterdam voor 6,4 miljoen aan boetes op voor woonfraude. Zoals ook uit deze zaak blijkt is het daadwerkelijk innen ervan een tijdrovende affaire. Uit onderzoek uit augustus 2018 bleek dat slechts 1,25 miljoen was betaald van de boetes die van 2010 tot en met 2017 waren uitgedeeld vanwege woonfraude. Een kwart van de boetes die tot en met 2015 waren opgelegd werd als oninbaar beschouwd. Het hardnekkige juridische verweer van beboete verhuurders was volgens wethouder Ivens een belangrijke reden voor de matige incassoresultaten. Maar aan de maatregelen die hij aankondigde viel op te maken dat de inning tot dan toe het ondergeschoven kindje was van de verhevigde handhavingsinspanningen. Er is nog geen recenter onderzoek verschenen naar de incassoresultaten.