Overslaan en naar de inhoud gaan

Ramses Shaffy Huis opent de deuren

Volgende week krijgen de bewoners van het Ramses Shaffy Huis de sleutel van hun woning aan de Oostelijke Handelskade. In het Ramses Shaffy Huis zijn vierentwintig woningen voor oudere kunstenaars ondergebracht, maar ook studio's voor jonge afgestudeerde kunstenaars en een podium. Op de begane grond komt een sociëteit. Initiatiefnemers van het Shaffy-huis zijn Ed Cools, oud-directeur van het Dr. Sarphatihuis en Liesbeth List. Hij kon zijn plan realiseren dankzij medewerking van Stadgenoot en de gemeente Amsterdam, waaronder Bureau Broedplaatsen.

Ed Cools vond zijn inspiratie mede in het Rosa Spierhuis in Laren, een woon- en werkcentrum voor oudere kunstenaars. Nu is er ook in Amsterdam zo'n plek waar gelijkgestemden kunnen blijven werken en elkaar ontmoeten. Het plan kreeg vleugels nadat Cools Gerard Anderiesen van Stadgenoot ontmoette. Het resultaat is dat deze corporatie nu het Ramses Shaffy Huis huisvest in het nieuwbouwcomplex Costa Rica. Het onderste deel van dit gebouw bestaat uit sociale huurwoningen en twee lagen daarvan worden nu via een speciale regeling aan kunstenaars verhuurd. Het bovenste deel verhuurt Alterra in de vrije sector. Ook daar trekken een aantal - meer bemiddelde - kunstenaars in. De sociëteit, waar lezingen, optreden en workshops moeten gaan plaatsvinden, gaat na de zomer open. Via bijdragen van fondsen verwacht Cools het wonen en werken in het complex betaalbaar te houden.
In het gebouw moet het 'Shaffy-gevoel' terug komen. Met Shaffy's vleugel in de sociëteit en kunst aan de muur. Ramses Shaffy woonde jarenlang in het Dr. Sarphatihuis, waar Cools directeur was.

Trefwoorden