Overslaan en naar de inhoud gaan

PvdA dient op de valreep initiatiefvoorstel erfpacht in

Image
Terwijl de besluitvorming over de herziening van het erfpachtstelsel zijn laatste fase lijkt in te gaan, dient de Amsterdamse PvdA alsnog een initiatiefvoorstel ‘Eerlijk delen met Erfpacht’ in. Fractievoorzitter Marjolein Moorman: "Dit plan heeft drie belangrijke peilers. Het is eerlijk, het is transparant en het is betaalbaar. De PvdA gelooft dat dit de basis moet het zijn onder het nieuwe erfpacht-systeem."
 
Bij het PvdA-plan wordt voor de berekening van de erfpacht uitgegaan van de laatst bepaalde canon. Deze wordt gecorrigeerd met de jaarlijkse inflatie plus een opslag van ongeveer 0,25 procent. In het PvdA-voorstel is afkoop is niet meer mogelijk, zodat op termijn alle erfpachters een jaarlijkse canon betalen. Met deze aanpak weet volgens de PvdA iedereen waar hij of zij aan toe is. "Daar hebben Amsterdammers nu eindelijk wel eens recht op," aldus fractievoorzitter Marjolein Moorman. "Het college van VVD, D66 en de SP probeert er een erfpacht-plan doorheen te jagen, waar eigenlijk niemand blij van wordt."
 
De PvdA heeft al langere tijd gevraagd om doorrekening van de eigen erfpacht-plannen. De collegepartijen hadden daar weinig trek in. Nu probeert Moorman het alsnog met dit initiatiefvoorstel. Op 31 mei buigt de raad zich over de Overstapregeling Erfpacht. Ondanks de veranderingen die het nieuwe erfpachtvoorstel een stuk goedkoper maken, leeft er nog altijd flink wat chagrijn, met name bij bewoners uit Zuid en Buitenveldert.
Boze huizenbezitters lieten bij de besprekingen van de omstreden plannen op 31 mei in de Stopera van zich horen. Een opvallend geluid kwam van erfpachtdeskundige Jan Wesseling: "Als dit plan van tafel gaat, of als er een referendum wordt afgedwongen, geeft dat geen garantie dat er een beter plan komt. Dat heeft grote risico's. Daarom mijn advies: Pak de kans." 
 
De voltallige oppositie stemt tegen. Die wil dat het plan eerst helemaal wordt doorgerekend.
 

Trefwoorden