Provast beoogd koper Draka-terrein in Amsterdam-Noord

31.01.2017
Image

Projectontwikkelaar Provast is met de Italiaanse kabelfabrikant Prysmian in gesprek over de aankoop van het Draka-terrein aan de IJ-oever in Amsterdam-Noord. Volgens bronnen in de vastgoedwereld wordt de aankoop financieel mogelijk gemaakt door de Amerikaanse vastgoedinvesteerder Hines.

Prysmian zoekt -sinds de overplaatsing van de kabelproductie vorig jaar naar Emmen- naar een koper voor het immense fabrieksterrein. Het fabriekscomplex beslaat circa 53.000 m2. Naar schatting kunnen er 1.500 tot 1.700 woningen worden gebouwd. Woningbouw op het Draka-terrein past bij de gemeentelijke ambitie om binnenstedelijk tot omvangrijke nieuwbouw te komen. Kortgeleden nog sprak het Amsterdamse college zich uit voor de bouw van een fietsbrug over het IJ. De nieuwe brug zou de bereikbaarheid van het Draka-terrein aanmerkelijk verbeteren.

Provast is al langer actief in Amsterdam. De Haagse ontwikkelaar realiseert pal naast het Amstelstation voor Vesteda kleine stadsappartementen (Amsteltower). Aan de Fred Roeskestraat in Zuid is Provast verantwoordelijk voor de bouw van de Fred (177 appartementen). Hines heeft nog niet eerder in ons land geïnvesteerd. De zestig jaar oude Texaanse vastgoedinvesteerder heeft een omvangrijke vastgoedportefeuille in twintig landen, waaronder Frankrijk, Duitsland, Spanje, Verenigd Koninkrijk, Ierland en Polen.

Of de verkoop uiteindelijk doorgaat is onder meer afhankelijk van de opstelling van de gemeente Amsterdam. De gemeente heeft eerste recht van aankoop. Mediaberichten als zou de gemeente daarvan reeds hebben afgezien, worden door wethouder Van der Burg van Grondzaken tegengesproken. “Wij houden ons voorkeursrecht op het Draka-terrein”, aldus een woordvoerder.