Pararius: in Amsterdam blijven de huurprijzen in de vrije sector dalen

13.04.2021
Image

Huurprijzen in de vrije huursector blijven dalen. Nieuwe huurders betaalden in Amsterdam het afgelopen kwartaal 7,4 procent minder dan een jaar geleden, zo meldt verhuurplatform Pararius.
Volgens het platform dalen de huren sinds het vierde kwartaal van 2019. Een vrije sector huurwoning kost in de hoofdstad gemiddeld 21,76 euro per vierkante meter per maand. Sinds de eerste metingen van Pararius tien jaar geleden werd niet zo’n grote procentuele prijsdaling gemeten. Het is bijna zes jaar geleden dat de prijs per m2 op dit niveau lag.

In bijna alle stadsdelen daalden de huurprijzen het afgelopen kwartaal. In Amsterdam Centrum betaalden nieuwe huurder 8,9 procent minder dan vorig jaar: 23,51 euro per vierkante meter per maand. Het centrum van Amsterdam blijft ondanks deze prijsdaling nog altijd het duurste stadsdeel van Nederland om een woning te huren. In Amsterdam Zuidoost zijn woningen relatief gezien het goedkoopst, de huurprijzen krijgen hier nog kans om te stijgen. Nieuwe huurders betaalden 0,9 procent meer dan een jaar geleden: 17,20 euro per vierkante meter per maand.

Volgens Tom Booij, eigenaar van Booij Makelaardij, worden gemeubileerde appartementen, met name in de binnenstad en Amsterdam Zuid, niet meer zo snel verhuurd als een jaar geleden. "Wij merken dat sinds de coronacrisis de vraag van internationale klanten zoals expats en bedrijven is afgenomen. Als huurwoningen langer leeg blijven omdat ze minder makkelijk verhuurd worden, dan is het logisch dat dat de huurprijzen naar beneden worden bijgesteld door de verhuurder", zegt Booij.

Ook in de andere vier grote steden is sprake van dalende huurprijzen. De cijfers hebben betrekking op het aantal via Pararius.nl afgemelde voornamelijk gestoffeerde en gemeubileerde vrije sector huurwoningen in de eerste drie maanden van 2021. Om hoeveel Amsterdamse woningen het gaat is niet duidelijk. Eerder maakten VGM NL en NVM al melding van dalende huren als gevolg van afnemende vraag en toenemend aanbod. Sommige beleggers bieden nieuwe huurders huurvrije periodes.