Oproep MVA: 'Doe allemaal aanvraag voor eeuwigdurende erfpacht'

13.06.2019
Image

Alle 110.000 Amsterdamse huizenbezitters met erfpacht moeten nog dit jaar een aanvraag indienen om te kunnen overstappen op eeuwigdurende erfpacht. Die oproep doet Jerry Wijnen, de nieuwe voorzitter van de Makelaarsvereniging Amsterdam. "Wie niks doet, is straks een dief van zijn eigen portemonnee", aldus de voorzitter van de Amsterdamse makelaars in een interview donderdag in de Telegraaf.

Volgens Wijnen bestaat er vanaf volgend jaar geen duidelijkheid meer over de tarieven van de gemeente. "Het is niet zeker of de huidige kortingsregelingen worden verlengd." Hij verwacht dat het vanaf 1 januari alleen maar duurder wordt als een huiseigenaar wil overstappen op eeuwigdurende erfpacht. De MVA-voorzitters verwijst naar een reguliere woning in Buitenveldert met een waarde van 400.000 euro in 2015. Op basis van de huidige afkoopregeling moet circa 55.000 euro worden betaald. Als pas volgend jaar een aanvraag wordt gedaan, dan zal de afkoop worden gebaseerd op de huidige WOZ-waarde. Dan is volgens hem een eigenaar al gauw drie keer zoveel kwijt; zeker als de huidige kortingsregeling verdwijnt.

Hij constateert in het interview ook, dat veel Amsterdamse woningeigenaren als het gaat om erfpacht het risico op een hoge rekening in de toekomst niet inzien. "De gemeente heeft wel iedereen een brief gestuurd, maar daar wordt maar door weinig mensen iets mee gedaan", aldus Wijnen.