Overslaan en naar de inhoud gaan

Oppositiepartijen komen met alternatief erfpachtplan

Image
Drie kleine Amsterdamse oppositiepartijen - CDA, de Partij voor de Dieren en de Partij van de Ouderen - komen met een alternatief plan om de erfpacht voor altijd af te kopen. Zij nemen niet de residuele grondwaarde in combinatie met de WOZ als uitgangspunt, maar gebruiken de historische grondwaarde, gecorrigeerd met de inflatie minus een procent. Een dergelijke berekening zou de afkoop veel lager uitvallen dan in het collegevoorstel: gemiddeld tien procent van de WOZ-waarde, aldus het CDA: "een bandbreedte van 5 tot 15, in de goedkopere delen van de stad zal die eerder rond de 5 procent liggen. 
Volgens de bedenkers van het alternatief is het collegevoorstel onacceptabel. Diederik Boomsma: “Dit is een werkbaar en redelijk alternatief om tot de overstap te komen. Ik hoop dat andere partijen dit nu zullen omarmen zodat we echt tot een oplossing kunnen komen.”
 
Hun voorstel lijkt kansloos. De drie partijen hebben elk één zetel in de gemeenteraad. De oppositiepartijen PvdA en GroenLinks zijn tot dusver tegen eenmalige afkoop. De collegepartijen SP, VVD en D66 hebben in het collegeakkoord afgesproken dat de erfpachtherziening de gemeente op de korte termijn geen financieel nadeel mag brengen.
De indieners hebben het college verzocht hun voorstel door te rekenen. Wethouder Eric van der Burg gaf eerder aan daartoe bereid te zijn, aldus het CDA.
Lees het volledige initiatiefvoorstel hier 
Kijk hier terug hoe Diederik Boomsma in de commissie het alternatieve voorstel aankondigt.

Trefwoorden