Overslaan en naar de inhoud gaan

Ook Haarlemse woningmarkt kookt droog

Image

Zo'n 20.000 mensen zoeken serieus naar een koopwoning in Haarlem, terwijl het gemiddelde aanbod is gezakt tot iets meer dan 400. Dat meldde Menno Mönch van Hoekstra & Van Eck Makelaars bij de jaarlijkse bijeenkomst Bouwend Haarlem. Wethouder Jeroen van Spijk kondigde daar aan dat Haarlem de bouwproductie gaat opvoeren: "We hebben locaties aangewezen om 7.500 woningen te bouwen in de periode tot 2025." Tot 2040 wil Haarlem 18.000 woningen bijbouwen.

Bouwend Haarlem stond dit jaar in het teken van het middensegment. Wethouder Wonen Joyce Langenacker gaf een toelichting op de recent vastgestelde woonvisie. Ze moest toegeven dat het middensegment daarin nog geen prominente plaats had gekregen: "Wat we bij het opstellen constateerden was dat de juiste cijfers ontbraken. Maar we hebben toegezegd steeds naar de actualiteit te blijven kijken. Het is nu duidelijk dat het aanbod de afgelopen maanden weer is afgenomen." Ze maakte bekend dat de starterslening wordt verdrievoudigd naar 30.000 euro om koopwoningen eerder bereikbaar te maken voor middeninkomens.
Volgens de Haarlemse woonvisie is het realiseren van gemengde wijken de rode draad in het beleid. Langenacker: "We sturen op de ongedeelde stad. We willen daarom aan de oostkant vooral middeldure huur- en koopwoningen toevoegen, en aan de westkant sociale woningbouw. Daarnaast zijn allerlei doelgroepen voor ons belangrijk en zetten we in op duurzaam - gasloos - bouwen." De gemeenten wil 1.900 sociale huurwoningen toevoegen, waarvan 1.200 aan de westkant.
Volgens Van Spijk kan Haarlem op tal van plekken nog verdichten. In Schalkwijk (oostkant) komen er 3.500 woningen bij, grotendeels middelduur en duur. Hij roept corporaties op partnerschappen af te sluiten met beleggers om dat mogelijk te maken. Haarlem staat volgens hem meer dan open voor nieuwe partijen.