Ook Haarlem heeft bijdrage aangevraagd bij Volkshuisvestingsfonds

10.06.2021
Image

Haarlem heeft een aanvraag ingediend bij het Volkshuisvestingsfonds hoewel de stad geen wijken heeft die eerder in het lijstje 'prioriteitswijken' van minister Ollongren stonden. Haarlem doet niettemin een poging: "We hebben een aanvraag ingediend voor wijken met achterstand waar we met planvoorbereiding bezig zijn, maar aanlopen tegen een aantal financiële knelpunten", aldus de woordvoerder van wethouder Meijs. Het gaat om 17 miljoen voor de verbetering van twee wijken in Schalkwijk (Waddenbuurt/Molenwijk-Noord en Meerwijk) en de wijk Rozenprieel.
In de Waddenbuurt staat een sloop/nieuwbouwprogramma op de rol. Een rijksbijdrage zou volgens de wethouder een integrale gebiedsontwikkeling mogelijk maken in plaats van sec nieuwe woningen terugbouwen op de kavels van de te slopen woningen. Meerwijk is een wijk met veel corporatiebezit waar op diverse punten sprake is van achterstanden. Het is ook een wijk waar de gemeente een warmtenet wil aanleggen. Een extra rijksbijdrage zou onder andere worden ingezet om corporaties en particuliere eigenaren financieel te ondersteunen bij het gasloos maken en isoleren van hun woningen.
In het Rozenprieel, een wijk dicht tegen het centrum, is Ymere bezig met renovatie van woningen. Als de aanvraag wordt toegekend kan Ymere een aantal renovaties eerder uitvoeren.

Het animo voor het Volkshuisvestigingsfonds is overigens groot. Het beschikbare budget van 450 miljoen euro is ruim twee keer overtekend. 48 gemeenten hebben aanvragen ingediend voor in totaal 90 deelplannen.