Overslaan en naar de inhoud gaan

NVM-kwartaalcijfers: 'Gekte op woningmarkt neemt verder af'

Image

In Amsterdam zijn het afgelopen kwartaal de huizenprijzen ten opzichte van het laatste kwartaal vorig jaar met vier procent gedaald, dat blijkt uit de jongste marktcijfers van de Nederlandse Vereniging van Makelaars. De daling is het grootst bij appartementen. Afgelopen kwartaal werd een appartement in vergelijking met de laatste drie maanden van vorig jaar bijna 6 procent goedkoper. Wel blijft de prijs per vierkante meter nagenoeg onveranderd. Er worden volgens de makelaarsvereniging meer kleine appartementen verkocht.

Volgens NVM-voorzitter Jaarsma 'neemt de gekte op de woningmarkt verder af'. Gerekend over een periode van een heel jaar is nog wel sprake van een prijsstijging, maar het tempo daarvan vlakt duidelijk af. Vergeleken met een jaar eerder is in de regio Amsterdam sprake van een prijsstijging van 6,6 procent. De huizenprijzen in heel Nederland lieten in dezelfde periode een prijsstijging van 8,1 procent zien. "Deze ontwikkeling laat zien dat de woningmarkt in rustiger vaarwater komt", aldus Jaarsma.

De NVM bespeurt daarnaast vertraging op de nieuwbouwmarkt. Gemiddeld kost een nieuwbouwwoning in Noord-Holland meer dan vier ton. Het duurt steeds langer voordat ontwikkelaars voldoende voorverkoop weten te realiseren.