Overslaan en naar de inhoud gaan

Nog 24 corporaties lopen risico's door derivaten

Nog 24 corporaties lopen risico's door derivaten

Behalve Vestia kunnen er nog 24 woningcorporaties in financiële problemen komen als de rente verder daalt. Dat blijkt uit een onderzoek van het Centraal Fonds Volkshuisvesting. Minister Spies heeft dat op 28 februari aan de Tweede Kamer gemeld.

Vestia kwam in de problemen door zijn enorme derivatenbezit. Deze financiële producten verzekeren tegen toekomstige rentestijgingen op leningen. Maar omdat de rente is de afgelopen tijd daalde moest de grootste corporatie van Nederland geld bijstorten. Van de 148 corporaties die derivaten hebben, moeten er 51 ook geld bijstorten als de rente daalt. De anderen hebben dit niet in de voorwaarden op laten nemen.

Met uitzondering van Vestia heeft geen enkele corporatie acute problemen. Toch zijn er 24 corporaties die een rentedaling van 1 procent of meer mogelijk niet kunnen opvangen. Het CFV neemt deze groep verder onder de loep.

In september vorig jaar kreeg Vestia al noodsteun van het WSW (Waarborgfonds) van ruim 1 miljard euro. In januari had de corporatie opnieuw een bijdrage nodig van 550 miljoen euro. De Nederlandse Waterschapsbank helpt Vestia nu voor langere tijd uit de nood met een lening van 1,7 miljard euro. Vestia kan daardoor een deel van de omstreden derivatenportefeuille afbouwen. 

De minister geeft in haar brief aan de Kamer een toelichting op het waarborgstelsel in de corporatiesector, inclusief een vooruitblik op wijziging van het toezicht. De minister overweegt daarvoor een commissie in te stellen.

Bron
NUL20