Nieuwe aanpak intimidatie woonomgeving

13.09.2012
Image

Amsterdam wil slachtoffers van stelselmatige intimidatie in de woonomgeving voortaan beter beschermen. Daders die niet stoppen met treiteren worden gedwongen om te verhuizen, zo kondigt burgemeester Van der Laan aan.
De nieuwe aanpak heeft tot doel buren en buurtbewoners beter te beschermen. Zij moeten zich niet langer genoodzaakt voelen om te verhuizen. Juist de daders moeten onder zware druk worden gezet het treiteren te staken. Daarvoor moeten volgens de burgemeester incidenten wel goed worden geregistreerd en op een juiste manier geduid. Alleen dan hoort snel ingrijpen tot de mogelijkheden. Als daders niet stoppen met treiteren, verhuizen zij zelf en niet de slachtoffers.
Voor de tien zwaarste en moeilijkste gevallen komt een anti-treiterteam in actie. “Politie, het openbaar ministerie, de stadsdelen en de woningbouwcorporaties zullen alle registers opentrekken om de intimidatie te doen stoppen,” aldus Van der Laan. De uitvoering komt in handen van Maureen Sarucco, scheidend directeur Openbare Orde en Veiligheid van de gemeente Amsterdam.