Overslaan en naar de inhoud gaan

Mohamed Acharki: ‘Beperk bezwaar- en beroepsmogelijkheden van huurders’

Image

Huurders in de sociale sector moeten minder mogelijkheden krijgen om eindeloos bezwaar te maken, zo meent Mohamed Acharki, bestuurder van woningcorporatie Rochdale. Het ergert hem dat huurders de vernieuwing van de sociale woningvoorraad jarenlang met allerlei bezwaarprocedures kunnen traineren. 

Acharki doelt daarbij, aldus zijn woordvoerder, op huurders die eindeloos bezwaar maken tegen afbraak/nieuwbouw. Het gaat dan om een kleine groep ‘scheefwoners’, mensen met een te hoog inkomen voor een sociale huurwoning, die elk juridisch paadje bewandelen om zo lang mogelijk te kunnen genieten van een relatief lage huur. Weliswaar geldt ook voor hen een terugkeergarantie op de oude locatie, maar na herbouw komen zij vanwege hun inkomen alleen in aanmerking voor een corporatiewoning in de (dure) vrije sector. Die wetenschap leidt volgens de corporatie tot een keuze van een kleine groep bewoners voor juridificering, waardoor voorgenomen nieuwbouwprojecten jarenlang niet van de grond komen.

De voorzitter van de raad van bestuur van Rochdale doet zijn oproep aan het komende kabinet om de regeldruk in de sociale huursector te verminderen via een interview in de Telegraaf. Volgens hem moet niet alleen bezwaar en beroep van individuele huurders worden beperkt, ook wil hij minder belemmerende nationale wetgeving. Hij zou bijvoorbeeld graag de telkens opnieuw uit te voeren flora-en faunacheck, onderdeel van elk renovatie- of sloopproject achterwege laten. “Als ik dit in Marokko vertel, dan vallen mensen van hun stoel. Waarom kunnen we dit niet in één keer goed doen voor de hele stad?”, zo vraagt Acharki zich af.