Overslaan en naar de inhoud gaan

Mi Oso winnaar Amsterdamse Nieuwbouwprijs 2021

Image

Mi Oso in Amsterdam Zuidoost heeft de Amsterdamse Nieuwbouwprijs 2021 gewonnen. Het project van onder meer woningcorporatie Eigen Haard won de prijs met ruim 20% van de 5.110 stemmen.
Mi Oso is een Surinaams woord dat ‘Mijn huis’ betekent. Het gebouw dat bestaat uit 42 koophuizen en 84 sociale huurwoningen, is geïnspireerd op de culturele achtergrond van de grootste bevolkingsgroep in Zuidoost. In het project woont een mengeling van vele culturen, die samen een hechte community vormen.
Witte gevels, groene luiken en brede veranda’s kenmerken de eengezinswoningen. De sociale huurwoningen hebben een galerij, die ook als een veranda is te gebruiken. Beide bouwdelen zijn geïnspireerd op de typische bouwstijl in Paramaribo, die op zijn beurt weer geïnspireerd is op de Hollandse bouwstijl. Architect Jeroen Geurst (Geurst&Schulze architecten) komt regelmatig in Suriname. Hij raakte geïnspireerd door de architectuurstijl daar.
Architect, ontwikkelaar en bouwer, corporatie en bewoners kregen de publieksprijs voor nieuwbouw in Amsterdam uitgereikt door wethouder Ivens. Het duurzame project Schoonschip werd tweede, ruim voor Narva Eiland West.