Overslaan en naar de inhoud gaan

'Meidenwoningen' in Nieuw-West in gebruik genomen

Image

Deze week werd een buurtfeest georganiseerd naar aanleiding van de oplevering van ‘New Beginnings’, een project van Stadgenoot. Het nieuwe woongebouw aan de Diderotstraat-Descartesstraat bestaat uit 104 jongerenwoningen - waaronder twintig ‘meidenwoningen’ - en twaalf reguliere sociale huurwoningen. De komende jaren gaat de Amsterdamse corporatie meer investeren in de Rousseaubuurt. Er zijn plannen om ongeveer 650 sociale huurwoningen te verbeteren en te vernieuwen. Ook de openbare ruimte wordt opgeknapt.
 
Een apart deel van New Beginnings wordt bewoond door twintig jonge vrouwen uit Nieuw-West. Zij gaan samen een community vormen. Hiermee krijgen zij de kans voor het eerst zelfstandig te gaan wonen en een toekomst in de buurt op te bouwen. Dit woonconcept is ontwikkeld door Stadgenoot in samenwerking met House of Besma, de gemeente Amsterdam en de Academie van de Stad. House of Besma is een organisatie die opgroeiende meiden ondersteunt.

Stadgenoot-bestuurder Anne Wilbers: “Dit mooie initiatief sluit aan bij de ambitie van het Masterplan Nieuw-West. Jonge vrouwen in Nieuw-West wonen relatief vaak in grote gezinnen in een kleine woning, zonder eigen (studie)plek. Hierdoor ervaren ze vaak weinig ruimte om een eigen pad te kiezen. Met dit nieuwe woonconcept hopen we hen een kans te geven zich verder te ontwikkelen.”

New Beginnings is het eerste afgeronde nieuwbouwproject in de buurten langs de Burgemeester Roëllstraat in Slotermeer. Wethouder Reinier van Dantzig: “De start van een complexe en grootse vernieuwing waarbij we samen met verschillende corporaties flink investeren in het opknappen en bouwen van vele nieuwe woningen die straks weer voldoen aan de wensen van deze tijd. Ook investeren we in de leefbaarheid van de buurten."

De woningen van New Beginnings liggen aan een groen hof dat dient als gemeenschappelijke buitenruimte. Het gebouw heeft vier woonlagen, zonnepanelen, is rainproof en natuurinclusief. Dat zorgt voor een gezondere leefomgeving, betere klimaatbuffers en meer biodiversiteit.

Foto: Anne Wilbers (bestuursvoorzitter Stadgenoot), Emre Ünver (stadsdeelvoorzitter Nieuw-West), Fatimzahra Baba (oprichter House of Besma) en Reinier van Dantzig (wethouder Woningbouw en Stedelijke Ontwikkeling)