Overslaan en naar de inhoud gaan

Lieven de Key begint met bouw van tachtig sociale huurwoningen in de Houthavens

Image

Lieven de Key is gestart met de bouw van Meranti, het laatste geplande woongebouw van de corporatie in de Houthavens. Met deze tachtig twee- en driekamerwoningen tussen de 60 en 90 vierkante meter voor zowel kleine gezinnen als een- en tweepersoonshuishoudens begint Lieven de Key aan het sluitstuk van vier sociale nieuwbouwprojecten in de woonwijk, In totaal levert dat 594 sociale huurwoningen op. De woningen van Meranti worden gasloos, aangesloten op stadsverwarming en krijgen een eigen fietsenstalling en parkeergarage. 

De start bouw luidt bijna het einde in van 25 jaar planvorming rondom de Houthavens. Per eiland is gelet op het creëren van een eigen architectonisch karakter, onder leiding van oud-supervisor Sjoerd Soeters, projectleider Co Stor en ontwerper Jan Brouwer. Zo zijn de rode rondingen in het ontwerp van Meranti geïnspireerd op de bouwstijl van de Amsterdamse School, een stijl die in verschillende hoedanigheden terug te zien is in de Houthavens. Het nabijgelegen Houthavenpark, bovenop de Spaarndammertunnel, biedt een openbare plek waar bewoners van de Spaarndammerbuurt en Houthavens samen kunnen komen.

Image
Meranti Houthavens - Artist impressie. Ontwerp van FARO Architecten

Lieven de Key levert met vier complexen een belangrijk deel van de sociale huurwoningen in de wijk. De meeste woningen zijn voor jongeren en studenten. Eerder dit jaar leverde de woningcorporatie de gebouwen Lariks en Mahonie op met 458 semi-zelfstandige woningen. Jongeren betalen hier 400 euro (incl. servicekosten) voor een eigen slaap- en badkamer, maar delen een woonkeuken met vooraf 'gematchte' huisgenoten. Meranti is bedoeld voor zowel kleine gezinnen als een- en tweepersoonshuishoudens.  Het eerste gebouw dat Lieven de Key in de Houthavens in 2021 realiseerde was ‘Afzelia’ bestaande uit 41 appartementen, voornamelijk gezinswoningen.