Overslaan en naar de inhoud gaan

458 deelwoningen voor jongeren in Amsterdam-Houthavens

Image

Woningcorporatie Lieven de Key biedt dit voorjaar 458 jongeren een zogeheten deelwoning in de Houthavens in Amsterdam-West. In januari ontvangen 195 jongeren de sleutel van hun semi-zelfstandige woning in gebouw Mahonie. In februari en maart volgt de oplevering van complex Lariks met 263 deelwoningen.

In Mahonie en Lariks delen de jongeren met z’n drieën een sociale huurwoning. Iedere jongere betaalt circa 400 euro huur, inclusief servicekosten. Ze hebben voor dat geld een eigen kamer met badkamer en delen een woonkeuken. Er zijn verder gemeenschappelijke voorzieningen, zoals een tuin met fitnessapparatuur, een wasruimte en een gedeelde woon/werkruimte. Een bewonersvereniging verzorgt activiteiten.

De toewijzing verloopt niet via Woningnet; iedere jongere had evenveel kans op het verkrijgen van zo’n deelwoning. Wel moeten de huurders voldoen aan de voorwaarden van een jongerencontract. Bijzonder is dat huurders via een matchingtool zijn gekoppeld aan huisgenoten met overeenkomende leefgewoonten en interesses.

Lieven de Key ziet in deelwoningen een mogelijkheid om in tijden van schaarste woonruimte beter te benutten. ”De Houthavens waren altijd onbereikbaar voor jongeren om betaalbaar te kunnen wonen. Met de deelwoningen van Mahonie en Lariks zorgt Lieven de Key ervoor dat deze jongeren nu eindelijk een plek vinden. Zo dragen we bij aan de ongedeelde stad”, aldus directeur-bestuurder Karin Verdooren. Jongeren die op zichzelf gaan wonen, willen bovendien vaak graag samenwonen met huisgenoten. En het liefst betaalbaar.