Overslaan en naar de inhoud gaan

Lelystad zet energiecoaches in tegen energiearmoede

Image

Twaalf nieuwe energiecoaches gaan in Lelystad aan de slag om inwoners te helpen bewuster om te gaan met hun energieverbruik. De energiecoaches zijn bedoeld voor inwoners met energiearmoede. Dat betekent dat ze zo’n hoge energierekening hebben, dat ze moeite hebben om rond te komen. 

 “De inzet van energiecoaches is één van de  middelen die we als gemeente inzetten om inwoners die moeite hebben met het betalen van hun energierekening, te helpen het hoofd financieel boven water te houden. Dat is hard nodig in deze tijd”, aldus wethouder Annemieke Messelink-Dijkstra

De energiecoaches zijn opgeleid door Werkbedrijf Lelystad. De gesprekken die zij straks voeren, gaan vooral over het geven van inzicht in het energieverbruik en de invloed van het gedrag op energiebesparing. Bewoners krijgen tips om het energieverbruik in de gaten te houden en krijgen gratis artikelen die het energieverbruik verlagen of inzicht geven in het (sluimer)verbruik. 

Het Rijk heeft ruim 300 miljoen euro beschikbaar gesteld aan gemeenten om huishoudens die te maken hebben met energiearmoede te ondersteunen met energiebesparende maatregelen. Ook andere gemeenten in de Metropoolregio Amsterdam zetten dergelijke coaches in.