Overslaan en naar de inhoud gaan

Lang niet alle huishoudens met energiearmoede krijgen energietoeslag

Image

Een grote groep mensen met een laag inkomen en een hoge energierekening komt niet in aanmerking voor de eenmalige energietoeslag van 1.300 euro die gemeenten hebben verstrekt. Dit meldt de Woonbond op basis van een rapport van het Meldpunt EnergieAlarm van de Woonbond. 60 procent van de melders kwam vanwege het inkomen net niet in aanmerking voor de eenmalige toeslag. Onder hen ook veel samenwonenden, voor wie de inkomensgrens hoger ligt dan voor alleenstaanden. De inkomensgrens lag in 2022 op 1.310 euro netto per maand voor alleenstaanden en 1.871,50  voor samenwonenden.

Het rapport is gebaseerd op 900 meldingen tussen juni 2022 en mei 2023. De meeste gaan over slechte isolatie van de woning. Het merendeel van de melders ervaart kou of tocht in de woning. Ook woont een meerderheid in een woning met ruimtes met enkelglas. Verzoeken van huurders aan hun verhuurder om de woning beter te isoleren, zijn 9 op de 10 keer geweigerd of genegeerd.

De Woonbond geeft het voorbeeld van Frouke uit Almelo. Zij is alleenstaande moeder, woont in een particuliere huurwoning en betaalt maandelijks meer dan 600 euro aan energie. Naast de zorg voor haar kinderen werkt ze in deeltijd in een verpleeghuis, vanwege deze inkomsten maakte zij geen aanspraak op de energietoeslag. "Omdat mijn verhuurder tot nu toe niets geïsoleerd heeft aan het huis, betaal ik torenhoge stookkosten”. “De onzuinige CV-ketel is meer dan 20 jaar oud, de tochtige ramen zijn voor het laatst in 1982 vervangen." De verhuurder wil alleen iets opknappen als zij daarvoor 150 euro per maand extra gaat betalen. "Onder aan de streep ga ik er dan op achteruit.”

De energietoeslag is een landelijke regeling die via de gemeenten wordt uitgekeerd. Voor de energietoeslag van dit jaar komt pas in juli nieuwe landelijke wetgeving. Gemeenten mogen daarom nog niet het totaalbedrag uitkeren. Veel gemeenten hebben wel alvast een voorschot van 500 euro uitgekeerd aan inwoners die vorig jaar ook energietoeslag kregen.