Kennis van wonen verdwijnt uit Amsterdamse Raad

26.11.13
Kennis van wonen verdwijnt uit Amsterdamse Raad

De kandidatenlijsten van de Amsterdamse politieke partijen voor de Gemeenteraadsverkiezingen bevatten zoveel nieuwe namen, dat een groot deel van de kennis en ervaring op het gebied van wonen en stedelijke ontwikkeling lijkt te verdwijnen. Op de concept-kandidatenlijsten van PvdA, D66 en GroenLinks staan nauwelijks nog namen van kandidaten met kennis en ervaring op dit terrein. Enkele PvdA-prominenten zijn een actie begonnen om onder andere Michiel Mulder hoger op de lijst te krijgen.

Bouwe Olij startte samen met de PvdA-prominenten Thijs Reuten en Michael van der Vlis de actie 'Heeft u even? Zet Gery, Michiel en Arco op vijf, zes en zeven.' Ze roepen daarin andere Pvda-leden op om vrijdag naar de ledenvergadering te komen om ervoor te zorgen dat meer leden met ervaring op een verkiesbare plaats op de lijst komen. Bij de eerste achttien staan er nu slechts drie die er al een raadstermijn op hebben zitten. De lobbyclub wil Gery de Boer, raadsvoorzitter in Oost, op vijf (ipv 26) en zittend raadslid Michiel Mulder op zes (ipv 23). Om te voorkomen dat door deze wijzigingen raadslid Arco Verburg naar een mogelijk onverkiesbare plaats zakt, willen Olij c.s. hem op zeven in plaats van tien hebben.

Michiel Mulder wordt in het pamflet aldus warm aanbevolen: "Veruit het meest productieve en creatiefste raadslid. En dat al acht jaar. Een autoriteit op het gebied van grondzaken, ruimtelijke ordening, wonen en financiën. Bedenker van de Amsterdamhypotheek en Kluskantoor. Gewaardeerd door vriend en vijand om zijn enorme kennis van zaken maar ook om zijn humor. Michiel zet zich, onder veel meer, in voor sociale huur en zeggenschap van bewoners bij renovatie. Werkelijk niemand in de stad begrijpt waarom Michiel op nummer 23 is neergezet door het bestuur. De fractie zal hem de komende vier jaar hard nodig hebben in de discussies over erfpacht en woningbouw."

Bovendien verlaat wethouder Freek Ossel de actieve politiek. Bij D66 en GroenLinks vertrekken de specialisten uit eigen beweging. Sebastiaan Capel (D66) gaat naar stadsdeel Zuid en bij GroenLinks verlaten wethouder Maarten van Poelgeest en huidig raadslid Tamira Combrink de Amsterdamse politieke arena. Van de huidige raadscommissie Bouwen, Wonen en Klimaat keren in ieder geval niet terug Jan Hoek (GL), Marijke Doornick (GL), Ivar Manuel (D66), Marjo Visser (D66) en Hans Weevers (PvdA). Deze lijst is niet uitputtend.

Trefwoorden:

NUL20 nieuws

Laatste nummer

AEDES NIEUWS