Overslaan en naar de inhoud gaan

'KAN aan de Zaan' kan door, met meer groen en een lagere woontoren

Image

Het college van B&W van Zaanstad heeft het bestemmingsplan voor 'Kan aan de Zaan' vastgesteld. De definitieve versie die binnenkort naar de raad gaat is op twee punten aangepast. De woontoren op de plek van de Touwen verffabriek wordt beduidend lager. Ook het bestaande Kleine Glop blijft groen. Vanaf 2025 kan er worden gebouwd aan een nieuwe stadswijk met ongeveer 750 woningen.

Het projectgebied ligt in de transformatiezone Kogerveldwijk. Door het vertrek van de Touwen verffabriek ontstond de mogelijkheid een groter gebied te herontwikkelen dan waar KAN Palen was gevestigd. Naar aanleiding van reacties op het ontwerp bestemmingsplan heeft de gemeente het plan aanzienlijk bijgesteld. Het gebouw op de plek van de verffabriek wordt veel lager: van 47,5 naar 30 meter. Verder krijgt het gebouw straks ook de vorm van een trap. Daardoor ziet het er minder uit als een toren en komt de oorspronkelijke fabrieksgevel, onderdeel van de nieuwbouw, beter uit. Ook blijft het bestaande groengebied behouden.

Het plan wordt ontwikkeld door de Nederlandse Planontwikkelings Groep (NPG), in samenwerking met de gemeente Zaanstad en Rochdale. De geplande 750 à 800 woningen gaan bestaan uit “een gevarieerd aanbod van sociale huur, betaalbare koop, middel dure huur en vrije sector woningen.”