Overslaan en naar de inhoud gaan

Joep Bastiaans wint Jeroen van der Veer Scriptieprijs 2021

Image

In museum ‘t Schip ontving Joep Bastiaans op 24 februari de eerste Jeroen van der Veer Scriptieprijs voor zijn Masterscriptie ‘Professional collaborative housing concepts for seniors’. Hij inventariseerde welke collectieve woonconcepten recent zijn ontwikkeld voor ouderen en onderzocht in hoeverre die aansluiten bij hun wensen en behoeften. Uit handen van juryvoorzitter Josja van der Veer ontving hij een handgemaakt beeldje en een geldprijs van duizend euro. 

“De scriptie van Joep Bastiaans adresseert een zeer belangrijk onderwerp: de maatschappelijke opgave van vergrijzing, zorg, voorkomen van eenzaamheid en de veranderende rol van sociale netwerken. Het onderzoek laat overtuigend zien dat een huis leveren met alle gemakken, collectieve voorzieningen onder handbereik en gelijkgestemden als buren helpt, maar dat voor voldoende eigenaarschap er echt een extra stap gezet moet worden”, aldus het juryrapport.

De Amsterdamse Federatie voor Woningcorporaties (AFWC) riep de prijs voor de beste masterscriptie op het gebied van volkshuisvesting in het leven ter herinnering aan onderzoeker en collega Jeroen van der Veer. Hij overleed eind 2020 op 56-jarige leeftijd. Jeroen werkte ruim 23 jaar bij de AFWC en heeft vele studenten begeleid bij hun scriptie. “Met de Jeroen van der Veerprijs willen we vanuit de passie en gedrevenheid van Jeroen een blijvend podium bieden aan vernieuwend en concreet toepasbaar onderzoek”, aldus Anne-Jo Visser, directeur AFWC. De prijs zal jaarlijks worden toegekend. Zij memoreerde dat Jeroen destijds in zijn sollicitatiebrief had vermeld niet vanuit een ivoren toren van de wetenschap, maar dicht bij de praktijk toepasbaar onderzoek wilde doen. 

Genomineerden

Er werden dertien scripties ingezonden van zes universiteiten. Via twee selectierondes nomineerde de jury drie kanshebbers, alle drie van de TU Delft. Naast Joep Bastiaans werd Jan van Vliet genomineerd met een scriptie over doorstroming van ouderen ‘Stimulating the desire to move’ en Marjolein Bons met haar scriptie ‘A crisis that triggered change’ over de impact van corona op de woningmarkt. 

Image
De drie genomineerden
De drie genomineerden: Marjolein Bons, Joep Bastiaans en Jan van Vliet

Jury en prijs

De jury bestond uit Gerard Anderiesen, Fenne Pinkster, Maarten van Poelgeest en Josja van der Veer (voorzitter en zuster van Jeroen). 

Speciaal voor de Jeroen van der Veerprijs ontwierp AFWC-medewerker Daniël Bende een keramiek in de vorm van een uil met een veer. De uil staat symbool voor de wetenschap en de veer is een directe referentie naar de achternaam van de naamgever van de prijs. Daniël Bende werkte als data-analist nauw samen met Jeroen van der Veer en is naast zijn werk voor de AFWC keramist.

Trefwoorden