Jan Latten: 'Amsterdam moet nu vooral woningen voor middeninkomens bouwen'

10.09.20
Jan Latten: 'Amsterdam moet nu vooral woningen voor middeninkomens bouwen'

Amsterdam moet nu expats wegblijven meer doen om middengroepen vast te houden. Dat zegt bijzonder hoogleraar sociale demografie Jan Latten van de UvA, tevens voormalig hoofddemograaf van het CBS, in de Telegraaf. De hoofdstad kan volgens hem een probleemgemeente worden nu de stad economisch hard wordt getroffen door de coronacrisis. Wat je met zo'n perspectief niet moet doen is volgens hem vooral sociale huurwoningen toevoegen.

Volgens Latten kan de 'derde gouden eeuw' van de hoofdstad wel eens voorbij zijn. De sterke groei van de hoofdstad kwam vooral door migratie uit het buitenland. Een rijke, hoogopgeleide klasse. Niet-westerse migranten en westerse migranten zoals expats, werkenden en studenten.
Sinds de coronacrisis is de bevolking van Amsterdam met zo’n vierduizend mensen gekrompen. Latten: "Het ziet er niet naar uit dat er de komende tijd net zoveel mensen bij komen als in het verleden. Er zijn nu vooral werkenden en expats verdwenen. Daar komen er ook minder van terug." De gevolgen van deze crisis komen volgens Latten grotendeels nog en zullen langdurig zijn: minder arbeidsmigranten, minder studenten, minder toeristen. Bovendien laten publieke organisaties én grote bedrijven hun werknemers vaker thuiswerken.

Door deze ontwikkelingen komt er veel minder geld de stad in. De stad zou volgens Latten dan ook beter zijn best moeten doen om de uitstroom van goed verdienende dertigers te beperken. Vooral sociale huur toevoegen impliceert volgens hem dat de kas van Amsterdam eerder leeg is. Latten: "Het kenmerk van sociale huur is dat huurders in toenemende mate een abonnement hebben op kwetsbaarheid. Ofwel: problemen. Dat komt door het toewijzingsbeleid. (...) Er is in Amsterdam veel bovenkant, mensen met gemiddeld veel hogere inkomens. Dat compenseerde. Als die bovenkant verdwijnt, krijg je wel heel veel onderkant."

Latten: "Je hoeft sociale huurwoningen echt niet af te breken, dat is wat anders. Maar als je nu gaat bijbouwen en weer inzet op sociale huur, ben je erop aan het inzetten om probleemgemeente te worden. Daar krijg ik waarschijnlijk veel negatieve kritiek op, maar ik zeg het maar zoals het is."

NUL20 nieuws

Laatste nummer

AEDES NIEUWS