Overslaan en naar de inhoud gaan

Huren in vrije sector blijven stijgen, terwijl aanbod daalt

Image

In het tweede kwartaal werden bij woningplatform Pararius in de vijf grote steden 27 procent minder huurwoningen aangeboden dan een jaar geleden. De gemiddelde vierkantemeterprijs steeg met 5 tot bijna 8 procent. Volgens Pararius-directeur Jasper de Groot is het afnemende aanbod een direct gevolg van de invoering van de WOZ-cap in mei 2022. Omdat de WOZ-waarde daardoor soms minder punten oplevert in de woningwaarderingssystematiek, vallen meer woningen in de sociale huursector. Verhuurders kiezen daardoor - en ook vanwege andere overheidsmaatregelen - eerder voor verkoop.

De WOZ-cap houdt in dat de WOZ-waarde tot maximaal 33 procent mag meetellen in het puntentotaal. Die maximering speelt uitsluitend in dure woongebieden, waaronder de grote steden. Volgens De Groot worden veel huurwoningen die daar vrijkomen daardoor niet opnieuw - goedkoper - verhuurd, maar verkocht. Ook andere overheidsmaatregelen zouden verhuur minder aantrekkelijk maken. 
Dat het aanbod koopwoningen stijgt wordt ondersteund door de cijfers van de Makelaars Vereniging Amsterdam. Tijdens het tweede kwartaal van 2023 zijn in Amsterdam 1.771 woningen aangeboden door MVA-makelaars. Dit is een stijging van 22,8 procent ten opzichte van een kwartaal eerder en een stijging van 14,9 procent ten opzichte van het tweede kwartaal van 2022. De vier laatste kwartalen lag het aanbod koopwoningen in Amsterdam hoger dan in elk van die kwartalen een jaar eerder.

In Amsterdam betaalden nieuwe huurders gemiddeld 26,55 euro per vierkante meter in het tweede kwartaal, 7,6 procent meer, en ook in Den Haag (€18,57) en Rotterdam (€18,64) ging de gemiddelde vierkantemeterprijs 7,3 procent omhoog in vergelijking met een jaar eerder. In Utrecht (€21,08) en Eindhoven (€18,24) steeg de vierkantemeterprijs met iets meer dan vijf procent. Pararius verhuurt relatief veel gestoffeerde (56%) en gemeubileerde (33%) woningen. De huurprijzen daarvan liggen uiteraard hoger:

Verhuringen 2e kwartaal in NL via Pararius
  Aanbod €/m2
gemeubileerd 33%  €       20,37 
gestoffeerd 56%  €       16,16 
kaal 11%  €       14,49 

Trefwoorden