Herstel woningmarkt zet niet door

18.10.2010

Herstel woningmarkt zet niet door

Het herstel van de woningmarkt zet niet door.  In het derde kwartaal daalde het aantal verkochte woningen weer en landelijk zakten de prijzen tot het niveau van 2009. Ook in de regio Amsterdam daalde het aantal verkochte huizen ten opzichte van een jaar eerder. De resultaten zijn een forse tegenvaller voor de vastgoedsector. De landelijke makelaarsvereniging NVM spreekt ronduit van een slecht kwartaal.

Het laatste kwartaal zakte het aantal verkochte woningen landelijk met dertien procent tot 28.500. Het derde kwartaal is traditiegetrouw minder dan het tweede, maar het verschil is ditmaal wel 2,5 maal zo groot als gebruikelijk.

In de regio Amsterdam daalde het aantal verkochte woningen in het derde kwartaal tot 1608, tegenover 1936 in hetzelfde kwartaal een jaar eerder. Het aantal huizen te koop staande huizen steeg bovendien door tot 6182, ruim vijfhonderd meer dan een jaar eerder. In tegenstelling tot het landelijke beeld steeg de gemiddelde huizenprijs in Amsterdam wél, met zeven procent ten opzichte van een jaar eerder en twee procent ten opzicht van een kwartaal eerder.

Volgens NVM-voorzitter Ger Hukker is de onzekerheid bij consumenten kennelijk nog groot. Het wegvallen van allerlei subsidies, de moeizame discussie over de hypotheekrenteaftrek en andere op stapel staande bezuinigingen spelen daar een rol bij.