Overslaan en naar de inhoud gaan

‘Handtekeningen voor referendum over erfpacht naar stadhuis’

Image

De inwoners van Amsterdam mogen zich waarschijnlijk in een referendum uitspreken over de vernieuwing van het erfpachtstelsel. De Stichting Erfpachtersbelang levert vandaag veertigduizend handtekeningen in bij de burgemeester met het verzoek om een referendum.

Volgens SEBA-voorzitter De Lange is ook het door wethouder Van der Burg van Grondzaken aangepaste erfpachtvoorstel 'onveilig, te duur en te ingewikkeld’. Belangrijkste punt van kritiek is dat de gemeente nog altijd vasthoudt aan het uitgangspunt dat bijna alle waardestijging van een huis toegekend kan worden aan de grond, en dus aan de gemeente.

Als het aan SEBA ligt zal de volksraadpleging in maart volgend jaar plaatsvinden, gelijk met de Gemeenteraadsverkiezingen. Er valt nog wel wat af te dingen op het initiatief. De opgehaalde handtekeningen zijn inmiddels vier jaar oud. De handtekeningen werden opgehaald uit protest tegen de later ingetrokken erfpachtplannen van het vorige college.

Of en wanneer het referendum er komt zal de gemeenteraad in de komende weken moeten beslissen. Mocht het referendum doorgaan, dan moet uitvoering van het plan voor eeuwigdurende erfpacht wachten tot na de Gemeenteraadsverkiezingen in maart 2018.

Trefwoorden