Overslaan en naar de inhoud gaan

Haarlem krijgt tien Tiny Houses in Schalkwijk

Image

Haarlem krijgt in september tien zelfvoorzienende huisjes. De verplaatsbare houten huisjes van Faro Architecten worden geplaatst op een bouwlocatie aan de Zwemmerslaan in Schalkwijk. De huisjes kunnen daar naar verwachting twee tot drie jaar blijven staan. Zodra de bouwactiviteiten starten, zorgt Haarlem voor een andere tijdelijke locatie. Afgesproken is dat de huisjes ten minste tien jaar door de stad mogen trekken. Zes van de tien huisjes worden door een woningcorporatie verhuurd, de andere vier zijn te koop.

Haarlem heeft gekozen voor het model Tiny TIM’s (Timber Independent Mobile) van Faro Architecten. Deze huisjes zijn autarkisch op het gebied van water en energie. Ieder huisje krijgt twee windmolens (één voor hoge snelheden en één voor lage snelheden), zonnepanelen op het dak en de waterzuiverende groene buitenwand voor het hergebruik van het water. Een buffervat met 500 liter warm water moet ook op sombere winterdagen voldoende energie garanderen.

Het Europe By People Festival, dat in 2016 in het kader van het Nederlandse voorzitterschap van de Europese Unie door Pakhuis de Zwijger werd georganiseerd, vormde de concrete aanleiding om het Tiny TIM concept te realiseren. Het eerste prototype werd gepresenteerd bij het programma-onderdeel Fab City op het Java-eiland.

http://www.tinytimhouse.nl/

Trefwoorden