Overslaan en naar de inhoud gaan

GroenLinks wil kennisfonds wooncoöperaties

Image
Om meer mensen toegang te geven tot de juiste kennis om nieuwe wooncoöperaties op te richten, wil GroenLinks Amsterdam een ‘kennisfonds’. Een wooncoöperatie stelt via zo’n fonds opgedane kennis beschikbaar voor een volgende generatie oprichters om te voorkomen dat zij telkens het wiel opnieuw moeten uitvinden.
 
Een coöperatie oprichten levert veel op, maar kost volgens raadslid Dorrit de Jong ook veel tijd en kennis van betrokkenen. “Het is lastig en vaak is alles nieuw. Oprichters steken er jarenlang werk in. En er is niet één duidelijke behoefte aan ondersteuning: sommige groepen initiatiefnemers hebben behoefte aan juridische kennis, andere aan kennis van de bouwwereld, weer andere juist aan overall projectmanagement en hoe je bij zo’n meerjarig traject alles regelt.”
 
Het idee is dat het ‘kennisfonds’ hetzelfde werkt, als het door het college voorgestelde solidariteitsfonds waarin coöperaties geld inleggen en waaruit nieuwe coöperaties een lening kunnen krijgen. “Hetzelfde principe van zo’n fonds kan voor kennis worden ontwikkeld. In plaats van geld, leggen coöperaties uren denkkracht in. Een groep nieuwe initiatiefnemers kan daar dan later een beroep op doen”, aldus De Jong. 
Wethouder Ivens gaat de komst van het ‘kennisfonds’ bespreken met het Platform Wooncoöperaties Amsterdam.
Wat GroenLinks betreft zijn wooncoöperaties de toekomst in Amsterdam; Bij een coöperatie blijven woningen voor eeuwig in sociale of middenhuur en hebben huurders meer zeggenschap over hoe zij wonen.
Artist impression: Wooncoöperatie De Warren, Beeld: Natrufied Architecture