Overslaan en naar de inhoud gaan

Grens NHG-hypotheek volgend jaar naar 405.000 euro

Image

Volgend jaar gaat de grens voor een NHG-hypotheek omhoog naar 405.000 euro. Door deze verhoging krijgen meer huizenkopers toegang tot een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie. Bij energiebesparende maatregelen ligt de grens op bijna 430.000 euro. De eenmalige bijdrage voor zo’n hypotheek blijft 0,6 procent.
 “Het is belangrijk dat veel kopers toegang houden tot een hypotheek met NHG. Zeker gezien de huidige schaarste op de woningmarkt en de hoge huizenprijzen. Kopers lopen met de NHG minder financiële risico’s en betalen vaak een lagere hypotheekrente. Ook krijgen kopers hulp bij het financieren van het verduurzamen van hun huis. Door de forse verhoging van de NHG-grens krijgen meer huizenkopers financiële zekerheid”, aldus Hugo de Jonge, minister voor Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening,

Op dit moment geldt de NHG-grens als grens voor wat een betaalbare koopwoning is. Het kabinet stapt daar vanaf. Voor de regionale woondeals die eind dit jaar en begin volgend jaar worden vastgesteld wordt, conform het programma Woningbouw, de huidige NHG-grens van 355.000 euro gehanteerd als betaalbaarheidsgrens.