Overslaan en naar de inhoud gaan

Gemengd wooncomplex voor statushouders en jongeren op Science Park opgeleverd

Image
Rochdale heeft 'Spark Village' officieel opgeleverd, een wooncomplex voor statushouders en studenten in het Amsterdamse Science Park. Het tijdelijke woongebouw bestaat uit 240 woonunits, die voor de helft worden bewoond door statushouders. De overige woningen zijn voor studenten, docenten en andere jongeren. Spark Village is een wooncomplex voor 240 jongeren in de leeftijd van 18 tot en met 27 jaar. De bewoners kregen overigens al in december de sleutel. De afgelopen maanden werd de laatste hand gelegd aan de gezamenlijke woonkamer en de bestrating. Na het aanleggen van verdere groenvoorziening dit voorjaar is het wooncomplex gereed. 
 
Inmiddels zijn in Amsterdam zes van de negen geplande tijdelijke nieuwbouwprojecten voor gemengde huisvesting van statushouders en  jongeren afgerond. Vorig jaar werden er 1.251 tijdelijke sociale huurwoningen in aanbouw genomen en grotendeels al opgeleverd. Volgens wethouder Ivens worden naast deze tijdelijke nieuwbouwprojecten ook leegstaande panden geschikt gemaakt voor woningen voor deze doelgroepen. Eind vorig jaar leverde Stadgenoot in dezelfde buurt in Oost al StekOost op, een vergelijkbaar complex met zo'n 250 woonunits. 
De woningen van Rochdale zijn 24 m2 groot en blijven tien jaar staan. Daarna kunnen ze elders worden hergebruikt. Naast de kamers bevat het complex gemeenschappelijke huiskamers en wasruimtes; elke unit is al voorzien van gordijnen. Bestuurder Birgitte de Maar van Rochdale: “We vinden het belangrijk dat alle bewoners zich écht thuis voelen in hun nieuwe woning en de nieuwe community waarin zij wonen." Rochdale heeft een projectleider aangesteld om - vergelijkbaar met andere projecten - de onderlinge contacten en communityvorming te stimuleren. Stichting Duwo gaat de studentenwoningen beheren. 
De woningen zijn geplaatst door De Meeuw met woonconcept Nezzt. De UvA is eigenaar van de grond.
 
Foto: Met het ophangen van een gevelbordje met ‘Ons verhaal’ op één van de woonblokken door bewoner Naif Biftuu (20) is Spark Village officieel geopend. Het verhaal van Naif en andere bewoners van Spark Village is te lezen op: www.onsverhaal.nl. foto: Elmer van der Marel