Overslaan en naar de inhoud gaan

Gedeputeerde Cees Loggen: ‘Rijk moet snel oplossingen bieden voor woningmarkt’

Image

In Noord-Holland kunnen tot en met 2030 184.000 woningen worden gebouwd. Van ruim 81.000 kan de bouw direct beginnen, maar het Rijk moet dan wel snel oplossingen bieden voor het stikstofprobleem, het energievraagstuk, de betaalbaarheid, de aanleg van infrastructuur en het personeelsgebrek bij gemeenten. Zo schrijft gedeputeerde Cees Loggen deze week in een blog over de problemen op de woningmarkt.

“Wij staan klaar om te bouwen, we kunnen worden afgerekend op die 184.000 woningen, maar dan is het wel zaak dat het Rijk duidelijk maakt wat het concreet gaat doen om de knelpunten weg te nemen, te voldoen aan noodzakelijke randvoorwaarden en wanneer dat allemaal gedaan is”, aldus Loggen.
Hij verwijt het kabinet te grote vrijblijvendheid. “Inzet van het Rijk is een harde voorwaarde, maar van het kabinet horen we tot toe vooral dat men zijn best gaat doen. Dat is een beetje gek. Zonder harde resultaatverplichtingen lukt het niet”, schrijft de gedeputeerde. Loggen hoort graag van minister De Jonge ‘dat dit-en-dat, dan-en-dan opgelost zal zijn’. 

Ook vindt Loggen dat er teveel discussie is over buiten-stedelijk bouwen. Slechts 1,2 procent van de voorgenomen productie - minder dan drieduizend woningen - is gepland in beschermd landschap.