Overslaan en naar de inhoud gaan

Forse stijging NHG-garanties volgt piek aan woningaankopen door starters

Image

Het aantal NHG-garanties voor de aankoop van een woning in het eerste kwartaal van 2021 is 20 procent hoger dan in diezelfde periode in 2020. Deze stijging wordt veroorzaakt doordat relatief veel huizenkopers onder de 35 jaar in het eerste kwartaal een woning kochten. Een flink deel daarvan heeft de overdracht van het huis uitgesteld tot na 1 januari, omdat zij vanaf dat moment geen overdrachtsbelasting meer hoeven te betalen.

De Nationale Hypotheek Garantie (NHG) geeft kopers een vangnet als ze door omstandigheden hun hypotheek niet meer kunnen betalen. Of als een restschuld overblijft na de verkoop van uw huis. Kopers komen in aanmerking voor deze garantie voor woningen tot de gemiddelde huizenprijs. In 2021 is die vastgesteld op 325.000 euro. De gemiddelde huizenprijs steeg het eerste kwartaal volgens NVM-cijfers overigens naar 385.000 euro en in Amsterdam naar 518.000 euro. Hoewel er door de snel stijgende prijzen minder woningen onder de NHG-grens vallen, is het aantal verstrekte garanties toch flink gestegen in het eerste kwartaal (naar 35.000).
Dat komt volgens NHG-bestuurder Carla Muters door het grote aantal koopstarters in het eerste kwartaal: "Gelukkig zien we dat mensen - met name starters - die een woning kopen onder de NHG-kostengrens in ongeveer 70 procent van de gevallen een hypotheek met NHG afsluiten. Niemand kan in de toekomst kijken. Maar voor woningeigenaren is het belangrijk om een vangnet te hebben.”

Tot dusver heeft de pandemie niet gezorgd voor een toename van een beroep op de garantieregeling. Sterker nog: het NHG meldt dat het aantal 'verliesdeclaraties' in het eerste kwartaal flink lager uitvalt dat een jaar eerder. Niettemin bereidt men samen met deelnemers van het Platform Hypotheken 'concrete oplossingen en aanbevelingen' voor in het geval dat meer kopers in financiële problemen geraken, opdat "mensen straks op verantwoorde en zorgeloze wijze kunnen (blijven) wonen".

In het eerste kwartaal zijn er volgens CBS 29 procent meer woningen verkocht dan in dezelfde periode een jaar eerder. De gemiddelde koopsom van huizen lag volgens het CBS in maart bijna 25 procent hoger dan in dezelfde maand vorig jaar.

Trefwoorden