Overslaan en naar de inhoud gaan

FNV, Woonbond en Milieudefensie willen gerichte compensatie van hoge energieprijs

Image

Het grootste deel van de kleine 3 miljard euro die is gemoeid met de verlaging van de energiebelasting komt terecht bij mensen die de compensatie niet nodig hebben of helemaal niet worden geraakt door de sterk gestegen gasprijzen. De FNV, Milieudefensie en de Woonbond roepen de Kamer daarom op die miljarden gerichter in te zetten. Ook pleiten ze voor een warmtefonds om woningen sneller te isoleren.

Een gemiddeld huishouden krijgt volgend jaar 430 euro compensatie voor de gestegen energierekening. Zo wil het kabinet de financiële pijn van de prijsstijgingen verlichten. Maar zo'n 2 miljoen huishoudens hebben helemaal geen extra kosten, zo berekende RTL Nieuws kort geleden. Veel mensen hebben immers een contract met vastgelegde energieprijzen; anderen wonen in een energieneutrale woning of kunnen de extra kosten makkelijk dragen.
Het kabinet heeft gekozen voor een compensatie via de verlaging van de energiebelasting. Meer gerichte steun is volgens het kabinet niet op korte termijn uitvoerbaar. Dat is voor FNV, Milieudefensie en de Woonbond moeilijk te verteren. Temeer omdat de laagste inkomens er volgens de organisaties nu nog steeds het hardste op achteruit gaan.

De organisaties stellen daarom voor om circa de helft van de 2,7 miljard euro gericht in te zetten via een verhoging van de huurtoeslag. Dit komt terecht bij huurders met een laag inkomen en zorgt zo in ieder geval voor een meer gerichte aanpak. En omdat het om een bestaande regeling gaat zou de Belastingdienst deze ook relatief eenvoudig kunnen uitvoeren. De andere helft zou dan wel via een verlaagde energiebelasting voor iedereen lopen.

Daarnaast willen de organisaties veel meer haast maken met het terugdringen van het energieverbruik. Daartoe wil men een Warmtefonds van drie miljard euro oprichten om de slechtste woningen te isoleren (labels E, F en G). Daarmee worden de stookkosten structureel teruggedrongen en de laagste inkomens echt geholpen.