Overslaan en naar de inhoud gaan

Extra woningbouw aan westkant NDSM-werf Amsterdam-Noord

Image

Aan de westkant van de NDSM-werf in Amsterdam-Noord kunnen 2.000 tot 2.500 extra woningen worden gebouwd, zo meent wethouder Marieke van Doorninck van ruimtelijke ontwikkeling. Om de wijk leefbaar te houden zoekt het college ter compensatie naar mogelijkheden om de oostkant van het gebied extra te vergroenen. Ook moet op de werf meer ruimte komen voor sportvoorzieningen.

De westkant van de NDSM-werf heeft met ruim tweeduizend woningen bijna het maximum bereikt van wat er volgens het huidige bestemmingsplan mogelijk is, maar de gemeente wil graag verder verdichten. Volgens het nieuwe bestemmingsplan is een verdubbeling van het aantal woningen mogelijk. Woningbouw is met name voorzien naast de huidige IJ-kantine.
Om de wijk in balans te houden, is volgens het college tegelijkertijd extra vergroening noodzakelijk. "We willen de NDSM-werf radicaal vergroenen, uiteraard met respect voor het monumentale en industriële karakter van de werf. Het Landschafstpark in Duisburg is een geweldig voorbeeld van hoe dat vorm kan krijgen. Hier heeft een voormalige staalfabriek allerlei nieuwe functies gekregen, omringd door groen. Maar ook steden als Essen, Nantes en Londen hebben laten zien hoe je industriële plekken op een goede manier kan vergroenen", aldus Van Doorninck.
Om te kijken hoe de vergroening van de NDSM-werf de komende jaren vorm kan krijgen, laat zij een haalbaarheidsonderzoek uitvoeren. Uit dit onderzoek moet blijken wat er praktisch, financieel en juridisch mogelijk is, en hoe de monumentale status, het culturele gebruik en het ruige karakter van de werf behouden kan blijven.