Overslaan en naar de inhoud gaan

Eneco ziet af van aanleg wko-net in drie buurten in Amsterdam Oost

Image

Eneco ziet geen mogelijkheden meer voor de aanleg van een warmte- en koudenet in drie gebieden in de wijk Overamstel in Amsterdam Oost. De kosten zijn volgens het bedrijf te hoog om voor ontwikkelaars tot een aantrekkelijk aanbod te komen, zo hebben de wethouders Van Dantzig en De Jager in een brief aan de gemeenteraad laten weten. De gemeente heeft de overeenkomst ontbonden en is in gesprek met Eneco over de afwikkeling van de schade.

Het warmte- en koudeleveringsbedrijf van Eneco kreeg drie jaar geleden de concessie gegund voor de ontwikkeling van een collectief wko-systeem in het zogeheten WAD-kwartier (Weespertrekvaart Midden/Oost, Amstelkwartier 3e fase en Kauwgomballenkwartier); bedoeling was 3.200 woningen en 45.000 m2 aan voorzieningen te voorzien van verwarming, warm kraanwater en koeling. De energieleverancier zou het systeem ontwerpen, bouwen en voor een periode van dertig jaar exploiteren. Marieke van Doorninck, indertijd namens GroenLinks wethouder duurzaamheid, verklaarde in 2021 bij de gunning: ‘We willen nieuwe buurten in Amsterdam zo duurzaam mogelijk en aardgasvrij bouwen. Daar hoort dus ook een duurzaam, energieneutraal en betaalbaar warmtesysteem bij. Met deze gunning gaan we in deze gebieden gebruik maken van duurzame, innovatieve warmtebronnen. Eneco laat zien dat dit soort lage temperatuur warmtesystemen haalbaar zijn. Dat verdient navolging op andere plekken in de stad.’

Eneco stopt met ontwikkeling en realisering van het collectieve net omdat zij ‘geen rendabele business case meer heeft en geen aantrekkelijk bod kan neerleggen aan ontwikkelaars in het gebied’. De gemeente onderzoekt nog wat de gevolgen zijn voor de toekomstige energievoorziening voor zowel de lopende bouwprojecten, als voor de projecten op de langere termijn. Vertraging voor woningbouwprojecten valt niet uit te sluiten, aldus beide wethouders. Ook kondigt het college aan te onderzoeken wat het afhaken van Eneco zegt over de haalbaarheid van de aanleg van een duurzame warmtevoorziening in de bestaande stad. 

In juni 2023 trok Eneco ook al zijn toezegging in om de collectieve warmte- en koudevoorziening voor achtduizend woningen op Strandeiland aan te leggen en te exploiteren.

 WKO-systeem zou warmte van datacenter betrekken
Image

Energieleverancier Eneco won enkele jaren terug een tender om een warmte- en koudenet aan te leggen voor de verwarming, de koeling en warm kraanwater in drie deelgebieden in Amsterdam Wees­pertrekvaart Midden/Oost (W-M BK, deel van het blauwe deelgebied), Amstelkwartier 3e fase (A3) en Kauwgomballenkwartier. Het laagtemperatuurwarmtenet moest een gesloten systeem worden: nadat de warmte vanuit een datacenter van Equinix aan de Duivendrechtsekade is afgegeven, zou het retourwater weer worden ingezet als koelwater. De energiemaatschappij zou het systeem onderhouden en exploiteren voor minstens dertig jaar.