Einde corona-clementie: Bouwinvest verhoogt alsnog de huren

01.07.20
Einde corona-clementie: Bouwinvest verhoogt alsnog de huren

Bouwinvest verhoogt de huren van haar vrije sector woningen per 1 oktober met maximaal 1 procent boven inflatie. Eerder bracht Bouwinvest naar buiten als enige grote institutionele verhuurder vanwege de coronacrisis de huren niet per 1 juli te verhogen. Die clementie blijkt van zeer tijdelijke aard. Het 'uitstel voor onbepaalde tijd' duurt niet langer dan drie maanden.

Bouwinvest schrijft als motivatie in haar brief aan de huurders: “Inmiddels zien we dat de samenleving de draad weer langzaam oppakt en het normale leven weer vorm begint te krijgen. (...) Door deze voorzichtige positieve ontwikkelingen (...) hebben wij besloten om de uitgestelde huurverhoging per 1 oktober aanstaande in te laten gaan. Door de huur gematigd te verhogen zorgen wij ervoor dat onze aandeelhouders van stabiele inkomsten verzekerd zijn.”
"Het bericht kwam bij ons als een koude douche, zegt Wisso Wissing, voorzitter van zowel de Huurdersvereniging Java als de Federatie van
Huurders Commerciële Sector. "Eerst proberen ze goede sier te maken met een huurstop en dan dit."

De huurders van Bouwinvest-woningen op het Amsterdamse Java-eiland hebben de afgelopen jaren herhaaldelijk aandacht gevraagd voor de "exorbitant hoge huren" aldaar. De huurverhoging zet het conflict weer op scherp. Wissing spreekt zelfs over een 'oorlogsverklaring aan de huurders'. HR Java onderzoekt mogelijkheden om de huurverhoging te weigeren. "We gaan ze minimaal administratief pesten, door bijvoorbeeld de huren in delen te gaan betalen." De huurdersvereniging heeft er bij Bouwinvest op aangedrongen de huren te bevriezen tot de redelijkheid op de woningmarkt is teruggekeerd en de gevolgen van de coronacrisis zijn afgenomen.

Trefwoorden:

NUL20 nieuws

Laatste nummer

AEDES NIEUWS