Overslaan en naar de inhoud gaan

Eigen Haard realiseert 18 nieuwe middensegmenthuurwoningen in Amsterdam Zuid

Image

Stadsdeel Amsterdam Zuid verliest bij de renovatie en transformatie van het Rivierenhuis twintig sociale huurwoningen. Wel krijgt de buurt er 18 nieuwe middensegment-huurwoningen bij, zo blijkt uit de verbeterplannen van woningcorporatie Eigen Haard.

Het Rivierenhuis met 320 gereguleerde kleine huurwoningen aan de President Kennedylaan dateert uit het midden van de jaren zestig. Om de bewoners meer comfort te bieden, wordt het woongebouw ingrijpend verduurzaamd en verbeterd. Er is sprake van een slecht energielabel en achterstallig onderhoud. Huurders klagen over tocht, vocht en schimmel. Ook worden kleine onzelfstandige woningen samengevoegd; de samenvoeging is de veroorzaker van verlies aan sociale huurwoningen. Tegelijkertijd is sprake van aanvullende nieuwbouw. Eigen Haard heeft ervoor gekozen achttien nieuwe vrije sectorhuurwoningen te bouwen, die straks worden verhuurd in het middensegment.

Eigen Haard streeft naar een ‘fijne plek voor iedereen’. Er zijn 44 woningen bedoeld voor bewoners met een kwetsbare achtergrond. Zij krijgen bij het wonen woonbegeleiding van HVO-Querido. HVO-Querido wil na de renovatie de ontmoetingsruimte op de begane grond beheren. Deze ruimte is na renovatie voor alle bewoners toegankelijk, ook voor bewoners uit de buurt.
De renovatie van de woningen gaat van start aan het einde van het eerste kwartaal van 2024. De verbouwing duurt ongeveer twee jaar.