Overslaan en naar de inhoud gaan

Eerste woningen in aanbouw in Zaanse wijk Oostzijderpark, Kogerveldwijk

Image

De bouw van de eerste woningen is gestart van de nieuwe wijk Oostzijderpark in Zaanstad. Op de voormalige sportvelden nabij station Zaandam-Kogerveld komen ruim 500 woningen, zowel koop als (sociale) huur. Het eerst te bouwen woonblok is ‘Meiboom’ (D1) met 24 koopappartementen. Voor woonblok F met 73 sociale huurwoningen tekende de ontwikkelaar een overeenkomst met woningcorporatie Rochdale. De bouw daarvan start naar verwachting najaar 2022. In totaal komen er 137 sociale huurwoningen, voor Rochdale en Parteon gezamenlijk.

De woningen van Rochdale komen naast de brandweerkazerne. Het gaat om 30 tweekamerappartementen, 21 studio’s en 22 ‘kamers-met-kansen’ voor jongeren die na een zorgvraag of moeilijke thuissituatie (weer) op eigen benen gaan staan. Op het dak van het gebouw komt een ontmoetingsplek voor de bewoners: een terras en een gemeenschappelijk paviljoen met wasmachineruimte en koffiebar. Met de brandweer zijn afspraken gemaakt om een relatie met de jongeren op te bouwen. De intentie is dat ze de gelegenheid krijgen om mee te kijken en mee te lopen bij het werk van de brandweer.

Het Oostzijderpark is eerder door het Zaanse college aangemerkt als een top-16 project. Deze projecten krijgen prioriteit, wat betreft gemeentelijke begeleiding om zo tempo te maken. De transformatie van het hele gebied Kogerveldwijk heeft een rijksbijdrage gekregen uit het fonds Woningbouwimpuls. Daarbij gaat het om de bouw van ruim 1.700 woningen.